Els grecs mastegaven resina. Al segle XVI, els maies ho feien amb tzictli, que d’aquí és d’on ve el nom de Xiclet. En John Curtis al 1848 va començar a comercialitzar aquest producte. Als anys quaranta els soldats americans van popularitzar aquestes gomes indigeribles. Va començar a ser una industria gran on més d’un s’hi va apuntar. En algun moment dels anys trenta algú se li va ocórrer posar un cromo per vendre més que la competència i la febre del xiclet va arribar arreu el món. A la nostre època, per sort, encara duien cromo i cap nen se li passava pel cap comprar-ne un que no en portés. Aquests petits adhesius sempre acabaven a les carpetes, estoigs, llibres escolars i al capçal del llit, que ens feien companyia mentres somiàvem en un món màgic i de fantasia…

cromos anys 30 cromos anys 40
Anys trenta.
Als anys quaranta amb la febre dels còmics, la majoria de cromos eren sobre super herois com Superman de DC Comics. Molts, eren cromos de cartró i els nens intercambiaven els repetits per les faltes.
cromos anys 50 cromos anys 60
Als anys cinquanta, el cinema i els actors de Hollywood eren la moda. Molts dels cromos de l’època eren d’actors i actrius famoses, eren foto-cromos. També no ens em d’oblidar que els cromos de beisbol als EEUU sempre eren els més populars.
Als anys seixanta, podies trobar-te els Beatles fins hi tot als xiclets. Cromos de xiclets de dibuixos animats o d’il·lustracions d’algun artista contractat per la mateixa empresa. A molts bars o quioskos podies trobar màquines de xiclets.
cromos anys 70 cromos anys 80
Als anys setanta, el plàstic te’l trobaves per tot arreu, la majoria de cromos ja eren “plasti-cromos” i amb adhesiu. Aquí es van fer famosos els xiclets cosmos, els xiclets negres de regalèssia espacials. Naus espacials, robots i ciència ficció eren els ingredients per fer al·lucinar un nen. L’empresa Dunkin regalava figuretes en promocions.
Als anys vuitanta, hi havia tantes marques i competència que algunes empreses feien autèntiques virgueries, com els cromos platejats dels Ewoks, o calcomanies dels Snorkels, He-man. Cromos premiats que et regalaven un pòster o l’àlbum. I el gran invent, el cromo hologràfic.
Als anys noranta, la majoria seguien l’estètica dels vuitanta. La febre de Bola de drac, Dartacan va temptar a l’empresa Sonric’s a treure cromos. I realment va ser l’empresa més important del moment junt amb Boomer i el seu Kilométrico-Boomer.
cromos anys 50

 

Bé, de cromos i marques ja aniré expandint més. Parlaré d’ empreses desaparegudes i algunes que encara existeixen com Dubble Bubble, Boomer, etc… La majoria d’aquestes, desgraciadament han deixat de fer xiclets amb cromos…Us imagineu ser un nen petit, obrir un xiclet i que no tingui cromo?

Arxiu de museu: Sherlock Holmes [ Dubble Bubble ]

DEIXA UN COMENTARI

Digues quina era la col·lecció de xiclets més guai per tu i en un futur segur que li dediquem un espai.